Mooiste stad

Omdat het volgens de gemeente ‘alleen samen gaat lukken Nieuwegein op de kaart te zetten’ deed ik mee aan de workshop Samen promoten we Nieuwegein.
Dat is hard nodig, want u kent het vast wel, die meewarige blik. Ik heb het een keer gehad in de sauna. Dat je daar zo onopvallend mogelijk bloot zit te zijn en dat een volslagen onbekende ineens vraagt ‘zeg en waar woon jíj?’
En dat je dan moet zeggen dat je in Nieuwegein woont. En dat je dan in een dubbel gênante situatie bent verzeild: je bent bloot, je woont in Nieuwegein en de ander is ook bloot en die vindt het heel sneu dat jij in Nieuwegein woont en dat ongemak ga je dan samen op een heel ingewikkelde manier proberen te ontkennen door gebroederlijk nog wat water op de hete kolen te gieten omdat droge lucht nu eenmaal behoorlijk in de neus prikt.
Dat wil je niet.

De workshop in buurtplein Batau stond onder leiding van bureau Buhrs, toppers in city- en gebiedsmarketing.
In het zaaltje stonden de obligate flapovers. Dat werd weer brainstormen in groepjes en plenair terugkoppelen.
Er was voorwerk gedaan. Op het uitgereikte A4tje stond dat Nieuwegein een relatief jonge stad is, waar het prettig wonen is, een rijke historie kent, veel groen heeft, goed bereikbaar is,   veel voorzieningen heeft, en een aantrekkelijke vestigingsplaats is voor bedrijven.
Hadden ze het daar maar bij gelaten.

Maar nee.
We hebben drie middelbare scholen, een ziekenhuis, een bus,-voet- en fietsveerverbinding naar Vianen, liggen ingeklemd tussen de A2, A12 en de A27 (hallo fijnstof), hebben drie kanalen en twee rivieren, Park Oudegein, een stadscentrum met aansprekende architectuur, sportverenigingen, verrassende voorstellingen in De Kom en aan de noordkant ligt Utrecht.
Ik miste nog het zwembad. En een kroeg.

Bureau Buhrs zegt dat Nieuwegeiners groepsgerichte mensen zijn, gezellig en sociaal, bedachtzaam en geborgen.
Ze houden van gemak, van gewoon doen (doe. normaal), maar de ambitie moet volgens Buhrs toch liggen in meer gezelligheid en meer gastvrijheid.
We brainstormden over ‘hoe we Nieuwegein op de kaart gingen zetten.’
Een royale vijftiger opperde: ‘Utrecht heeft de Dom en wij hebben de Kom.’
En dat dan op de bus plakken.

Als er iets terecht komt van onze ideeën en suggesties op de flappen, dan krijgt de Nieuwegeiner het de komende tijd heel druk met buurtfeesten, gezelligheidsclubs, letten op de buren, meedenken in het algemeen, sporten met gelijkgestemden, beweging voor en met iedereen, oppasoma’s thuis en peuters in het zorgcentrum.
Bezoekers van buitenaf worden voortaan vergast op aansprekende borden met gunstige foto’s van Nieuwegein met het opschrift: Welkom, zo blij dat u er bent.

Ik vind het omslachtig.
Burgemeester Backhuijs hoeft het maar één keer duidelijk te zeggen: Nieuwegein is de mooiste stad van Nederland. En dat stug volhouden.
Desnoods gewoon door te liegen.