afbeelding meerijden

Meerijden

Ik snap zelf ook wel dat ‘vijf keer zakken voor het rijexamen’ een trackrecord is dat zijn schaduw voor eeuwig vooruitwerpt.
Op de ochtend van mijn allereerste rijexamen reed een achteropkomend voertuig mijn kofferbak in, omdat ik weliswaar attent, maar een tikje onverwacht remde voor een zebrapad op de Grote Markt in Groningen.
Ik heb weleens overwogen om medisch te laten uitzoeken waarom ik de afstand tot betonnen palen en andere obstakels zo slecht weet in te schatten.
Verder rijd ik heel goed.
Veilig ook, behalve natuurlijk die keer dat ik op de A2 achterstevoren in de vangrail belandde, omdat ik een rechts passerende Jaguar niet had zien aankomen.

[…]

Uitstapje

Je moet het maar leuk vinden: een excursie naar de Vlaamse slagvelden van WO I in Ieper en Diksmuiden.
We gingen met de bus. Ik was de enige deelnemer onder de 65 – naast de reisleider -, een royale veertiger met de uitstraling van een bleke week-corpulente puber met capuchon-shirt. Met zware shag rookte hij zich tijdens elk buitenluchtmoment een uitweg uit zijn onzekerheid.
De chauffeur oogde in zijn geruite ensemble als een kruising tussen Sherlock Holmes en een klassieke golfspeler.

[…]

Gek

Saturn is niet meer.
Nieuwegein wordt vanaf 18 september helemaal GEK, staat op een uitnodigend billboard van de Media Markt.
Dan zijn we niet de enigen, want in het Groningse Haren zijn ze ook van de ratten besnuffeld. Mogelijk hebt u dat in de opwinding rond de komst van de Media Markt gemist.
Ik praat u even bij.

In westelijk Afrika heerst een epidemie veroorzaakt door het ebola virus. De Wereldgezondheidsorganisatie breekt zich het hoofd over de bestrijding ervan, maar gelukkig is er in Haren de Amma Resonance Healing Foundation. Die weten van wanten.

[…]

Opperdoes

Opperdoes

Ik droomde dat ik een auto kocht bij Piet Ooms in Vlaardingen. Gelukkig werd ik wakker van de hond die de uiterst onhebbelijke gewoonte heeft om bij onweer in je oor te gaan hijgen. Dat doet ze trouwens ook bij harde wind, bij regen of gewoon als ze er zin in heeft.
Dagenlang hield ik me onledig met het zoeken naar een geschikte vervanger voor mijn 10 jaar oude Mazda 3 met 160.000 kilometer op de teller. Kijk vooral zelf ook eens op gaspedaal.nl. Ik kan het van harte aanbevelen. Er staan ruim 306.000 gebruikte auto’s op en zonder filteren ben je hopeloos verloren. Mét filteren trouwens ook, want het aanbod van Japanse auto’s is overweldigend en de knop ‘bewaren van je favoriete modellen’ is aan mij niet besteed.

[…]

Recept

Ook zin om je wintersportvakantie volledig te verknallen? Hierbij enkele handige tips. Tip 1:zorg voor een fikse blessure, liefst luttele dagen voor vertrek. Zelf had ik veel baat bij het uitvoeren van de zogenaamde dead lift ten huize van een Nieuwegeinse fitnessheld. Volgens B. had ik het in me. Die roestvrijstalen stang met de royaal[…]

Kampala

Links voorop de auto van minister Elioda wappert een Oegandees vlaggetje aan een zilverkleurige standaard. Als de minister maar even de auto verlaat – en dat doet hij die middag een keer of zes – plaatst de politieman die voorin waakt over de veiligheid van de bewindsman, een zwart hoesje over het vlaggetje ten teken dat de minister niet in de auto zit.
Bij de vijfde stop mag ik mee naar binnen. In het kantoor hangt een foto van – toen nog  parlementslid Elioda- met  president G.W. Bush, genomen in november 2008. Volgens de minister was Bush genereuzer voor Afrika dan Obama.

[…]

Hoog bezoek

Ik ben in Oeganda voor een advies opdracht in een ziekenhuis in het zuidelijk gelegen Kabwohe. Zij hebben alles voor me geregeld.

Daar sta ik op het vliegveld van Entebbe. Niemand om me op te halen. En natuurlijk weet ik niet meer, waar ik het papiertje met het telefoonnummer van het hotel heb opgeborgen. Ik weet alleen dat het een ontzettend handige plek was.

Het is heet in de aankomsthal. Als ik met een bezweet hoofd midden in de hal op mijn knieën zit te wroeten in mijn opengeslagen koffer, tikt er een Oegandees op mijn rug. ´Can I help you?’

[…]

Vlucht

Op Schiphol doen ze op dinsdagochtend voor tienen kennelijk niet aan kort parkeren: P1 en P2 zijn dicht en de gluiperige aanwijzing ‘P WTC’ negeren we, we weten wel beter. Dan liever kiss and ride vlak voor de entree van vertrekhal 1 in een mierenhoop van stilstaande auto’s, rood aangelopen koppen, vlietende koffers en afgeraffelde zoenen.

Ik heb stoel 11B en naast mij zit een Oegandees, die naar huis gaat. Ik vraag aan de rijzige Brit in het gangpad of hij een foto van me wil maken. Lijkt me leuk, een uitzwaai foto voor de ‘familie Whatsapp’.

[…]