Reclame

Reclame

Wist u het?
Ik niet.
Op 2 januari 1967 was er voor het eerst reclame te zien op de Nederlandse televisie. In zwart-wit.
Vijftig jaar geleden.

Eerst komen de letters STER in beeld, in ‘tempo 1967’.
Dan verschijnen er inktzwarte letters met vage contouren op het scherm. Bij nader inzien gaat het om een krant. Daar had het al ingestaan, van die eerste reclame.
Vervolgens schuift het beeld naar een bebrilde man met reflecterende jampotglazen, die zijn krant laat zakken. “Reclame kijken mag, de krant kunt u niet missen, geen dag.”

[…]

afbeelding harteveld

Van Harte(velt)

Vraag me niet hoe ze erin gekomen zijn, die vochtplekken in de zoom van een van de overgordijnen.
Drie stomerijen hadden er een hard hoofd in. Garanties gaven ze niet.
Ik ging voor de stomerij die ‘bewust heeft gekozen voor het ontzorgen van de klant.’

Ik haalde ze op en ging de Roemeense kliko uitlaten.
‘Verrassing,’ riep echtgenoot T. toen ik terug was, ‘ze hangen.’
Dat was te zien.
Om het samen te vatten: de zoom aan de zijkant lag los, de molton voering hing onder de zoom uit, de zoom zelf liep in golven met een verloop van minstens vijf centimeter en de laatste baan was geheel verrimpeld.

[…]

afbeelding markt

Markt

Achteraf ben ik blij dat ik niet na mijn allereerste bezoek aan de markt op de nieuwe plek  mijn pen in de azijn heb gedoopt.
Ik had er natuurlijk naar uitgekeken. Vooral nadat wethouder Johan Gadella er enorm over had opgegeven: eindelijk konden wij als Nieuwegeiners een rondje markt weer eens koppelen aan een rondje winkelen op City.
Alsof dat niet kon met de markt op P-west.

De marktkooplui waren ook ontzettend enthousiast, overigens om dezelfde reden. Verder zagen ondernemers volop kansen in de verplaatsing naar het Stadsplein voor het optimaal functioneren van de markt, ook in de toekomst.
Concreter werd het niet.

[…]

afbeelding contact

Contact

Omdat we in een week tijd én een probleem met het internet hadden én een lekkage nam ik contact op met KPN en FBTO verzekeringen.

Heel fijn.

Bedrijven hebben er tegenwoordig een handje van om hun telefoonnummer op de site behendig aan het zicht te onttrekken. Wel maakt men het buitengewoon aantrekkelijk om een mailformulier in te vullen. Of er volgt een enthousiaste verwijzing naar de rubriek Veel gestelde vragen en antwoorden.

Zeg maar klantvriendelijkheid 3.0.

[…]

Ikea

Ikea

Nieuwegein is fantastisch. Al was het maar omdat Ikea op steenworp afstand ligt. Drie keer vallen en je bent er.
Blijft de vraag hoe ik het voor elkaar heb gekregen om op zondagmiddag rond de klok van twaalf met twee volle karren – een platte variant alsmede het type supermarktwagen – te eindigen bij een kassa.

Voor wie dat ook wil heb ik de volgende tips.
Zorg dat je dochter naar het buitenland emigreert vanwege een huwelijk met bijvoorbeeld een Braziliaan, die na ommekomst in Nederland voort moet als iemand met een migratieachtergrond.

[…]

Griep

Griep

De eerste keer dat ik begreep dat het verschil tussen feiten en meningen in Nederland er niet meer toe doet was tijdens een workshop over de griep. Járen geleden. Ik werkte nog en een dame van het RIVM (een deskundige) hield een inhoudelijk verhaal voor een aantal leidinggevenden in de ouderenzorg.
Over influenza (de echte griep), wat iets anders is dan een gewone verkoudheid. Over de complicaties voor met name ouderen, maar soms ook voor jonge kinderen, over de sterfte en over het nut van vaccineren van medewerkers om besmetting van elkaar en van kwetsbare ouderen te voorkomen.
Ze werd niet geloofd.
Een blond dikkerdje met hoge zwarte rijlaarsjes riep: ‘ik had nog nooit de griep gehad, en de eerste keer dat ik een griepprik kreeg was het raak,’ ze trok haar trui over haar buik en keek triomfantelijk rond.
Dat de mevrouw van het RIVM zei dat zoiets onmogelijk was omdat het vaccin alleen dode virussen bevat, maar dat mensen wel ziek kunnen worden van andere virussen die ook in de winter circuleren en tamelijk onschuldig zijn, ging er niet in.
Dat was ook maar een mening.

[…]

postcodekanjer

Postcodeloterij

Ik had me in december laten verleiden tot de aanschaf van een extra zogenaamd gratis Kanjerlot.
Probeer daar maar weer eens vanaf te komen.
Telkens als ik belde klonk het: ‘het is op dit moment drukker dan normaal. Probeert u het op een later tijdstip nog eens.’
Ik werd er argwanend van. Zeker bij de meest perverse loterij van Nederland. Waaraan ik uitsluitend meedoe, omdat spijt een hele nieuwe dimensie krijgt als Gaston bij ons niet hoeft aan te bellen.
Ze zouden het beter de Socialedrukloterij kunnen noemen.
Twee maanden later zat ik nog met dat Kanjerlot. Dat krijg je als je ‘hebberig’ bent.

[…]

excellente zorg

Excellente zorg

Echtgenoot T. moest naar het ‘Antonius’ voor een tamelijk ‘onfijne’ ingreep. Een allerhartelijkste verpleegkundige deed de zogenaamde ‘intake’ in een klein sober ingericht kamertje.
Omdat de beurt nog niet aan T. toeviel, mochten we na het gesprek even plaatsnemen in de ontvangstruimte.
Het was er onaangenaam koud, mogelijk vanwege het open-deur-regiem.
Aan de wand hing een digitaal scherm met allerhande informatie over het ziekenhuis. Zonder geluid. Achterin de ruimte zat een man te spelen met zijn smartphone en af en toe glipten er mensen binnen die angstvallig op een stoel gingen zitten wachten, gedempt spraken en onzeker rondkeken.
Zo zullen wij er ook wel uitgezien hebben.

[…]

mooiste stad

Mooiste stad

Omdat het volgens de gemeente ‘alleen samen gaat lukken Nieuwegein op de kaart te zetten’ deed ik mee aan de workshop Samen promoten we Nieuwegein.
Dat is hard nodig, want u kent het vast wel, die meewarige blik. Ik heb het een keer gehad in de sauna. Dat je daar zo onopvallend mogelijk bloot zit te zijn en dat een volslagen onbekende ineens vraagt ‘zeg en waar woon jíj?’
En dat je dan moet zeggen dat je in Nieuwegein woont. En dat je dan in een dubbel gênante situatie bent verzeild: je bent bloot, je woont in Nieuwegein en de ander is ook bloot en die vindt het heel sneu dat jij in Nieuwegein woont en dat ongemak ga je dan samen op een heel ingewikkelde manier proberen te ontkennen door gebroederlijk nog wat water op de hete kolen te gieten omdat droge lucht nu eenmaal behoorlijk in de neus prikt.
Dat wil je niet.

[…]

cv-ketel-installatie-feenstra

CV-ketel

Eind 2015 werd hij geïnstalleerd, de nieuwe supersonische hoog rendement ketel compleet met een op afstand via het internet te bedienen thermostaat.
Volgens Feenstra van Feenstra altijd warm mochten we in onze handen knijpen met zo’n ketel. En dat pientere rode kastje zorgde ervoor dat de pomp van de vloerverwarming alleen draaide als de ketel brandde. Lekker zuinig!
Dat knijpen kwam er van. Daar worden je handen namelijk warm van.Wij bellen.

[…]